17 Şubat 2011

Yüzbaşı


Uzun zamandır yazamadım. Ama bugün  makul bir saatte evdeyim. Bugünkü yazımın konusu başkaydı asında ama haberleri izlemeye başlıyorum ve konu başlığım anında değişiyor. Çünkü karşıma çıkan ilk haberle buz kesiyorum!

Bir yüzbaşı atış talimi yaptığı sesli video kaydı yayınlanıyor, yüzbaşı atış talimini yaptığı hedef tahtası askerler tarafından  tutuluyor! Hedef tahtasını tutan iki asker dışında o askerlere yapışk bir grup asker daha var atış alanının hedef kısmında! İnsandan bir duvar ve arasında hedef tahtası. Bir ara askerler titriyoruz komutanım korkudan diyorlar! Yüzbaşı iki el normal  ateş ediyor hedef tahtasına sonra hedefe arkasını dönüyor ve eğilerek bacaklarının arasında baş aşağı bir atış daha yapıyor! Hber devam ediyor, Genelkurmay Başkanı konu ile ilgili soruşturma yapacaklarını söylüyor. Ama haber burada bitmiyor bundan 3 yıl evvel yine bir subay (muhtemelen aynı zat) aynı talimi yapıyor, videoyu izliyoruz bu sefer farklı olan kare şu Genelkurmay Başkanı bu kişi ile tokalaşarak tebriklerini dile getiriyor ve gülümsüyor!

Buz kesmemek mümkün değil. Hepimiz biliyoruz ki rütbesi "Yüzbaşı" olan askerin sözü emirdir. Tartışılamaz uygulanır, ordunun sistemi budur. Yani bu hedef tahtasını titreyek tutan askerler buna mecburlar, emirlere itaat etmek zorundalar, ölmeleri söz konusu olsa bile.

Ama bu durum sadece ülkeyi korumak için geçerli değil mi? Bir yüzbaşı adrenalin istiyor diye , eğlenmek istiyor diye, şov yapmak istyor diye, böyle tehlikeli, insanın canını hiçe sayan bir davranış sergileyebilir mi?!


Bu emirlere itaat eden askerler kim peki? Kardeşim, abim,babam,dostum, arkadaşım değil mi? Orduya ülkeyi korumayı öğrenmek için giden masum insanları, nasıl bir zihniyet hangi aklı selim insan bu durma sokar. Şimdi o kişiler, kendilerine arkalarısını dönüp başaşağı sarkıp bacak arasından doğrultulan silah sonrasında nasıl bir psikoloji içindedirler? Hadi diyelim rütbesinden sonra akli dengesi bozulan bir yüzbaşı var  peki sen Genelkurmay başkanı olarak bu tehlikleli ve saçma oyuna nasıl alkış tutasın? Benim aklım almıyor, beni korkutuyor, umutsuzluğa doğru sürüklüyor.

5 yorum:

  1. Ben epeydir umutsuzluğa sürüklenmiş durumdayım. Öyle şeyler oluyor ki yer yerinden oynamalı diye düşünüyorum ama toplumun üstüne toprak atılmış sanki. Hep aynı kişiler haricinde ses yok seda yok. Korkuyorum...En çok da çocuklarım çocuklarımız için :(
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. iyi ama sonradan oradaki askerler çıktı ve kendi istekleryle oada olduklarını açıkladılar..ayrıca o komutanda bir baba gibi şefkaatliymiş..rahmetli uğur mumcunun dediği gibi insanlar bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor sözü bu ols gerek

    YanıtlaSil
  3. askerliğinizi yaptıysanız ne emredilirse onu yapacağınızı bilirsiniz askerlere o açıklamalar emir ile yaptırılmış olabilir bence hatta bence tam olarak öyledir. Yorumlarınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. :) tabi o sizin görüşünüz ama bence ortada şöle bişeyde çıkabilir tsk yı yıpratma adına bu kadar gündemde kaldı bu olay..

    YanıtlaSil
  5. ya bu arada siz arka sokaklarda oynuyorsunuz değil mi ?? o gün isminiz gecti birdden tanıdık geldi adınız şaşırdım :)

    YanıtlaSil